PSG - Lyon 1:0 18.kolo

16.12.2012 21:00

PSG - Lyon 1:0

Ostře sledovaný boj o první místo v ligové tabulce nakonec nerozhodl ani Zlatan Ibrahimovic, ani Bafétimbi Gomis, ale sváteční střelec Blaise Matuidi. Právě zásluhou jediné branky řízného středopolaře si Paříž na své konto připsala důležitou výhru a posunula se o skóre do čela.
PSG tak potvrdilo zlepšenou formu; po chvilkovém období váhání, okořeněném prohrami s Nice a Rennes, se Ancelottiho mašina opět rozjela a dnes vyhrála už potřetí v řadě. Situace na čele Ligue 1 je tak nevídaně zamotaná: Pařížané mají spolu s Lyonem a Marseille shodně po 35 bodech.
Domácí celek opanoval všechny významné statistiky - nikterak dramaticky, pravda, ale celkově se nedá říct, že by konečný výsledek byl nezasloužený. Do první šance se tým z hlavního města dostal díky Javieru Pastoremu, který si vyměnil míč s Ibrahimovicem a donutil Vercoutreho položit se proti finální střele na zem.
Strážce protější branky Salvatore Sirigu oproti tomu u první nebezpečnější akce zasáhnout nedokázal - naštěstí pro PSG si však alespoň dobře postavil tyče. Autorem střely byl Lisandro, který pálil z voleje po vynikající kolmici Gueïdy Fofany. Právě tato přihrávka vlastně jako první rozbila defenzivu PSG - ta je totiž pod taktovkou nového kapitána Thiaga Silvy prakticky neprostupná, což se potvrdilo i dnes.
Sám Silva podává výborné výkony jak v obraně, tak i při rozehrávce - což se potvrdilo také u prvního a posledního gólu utkání. Brazilský stoper nejprve dokonalým způsobem zarazil Lisandrovy útočné choutky, a z následného vyvezení se míč po ose Christophe Jallet - Thiago Motta dostal až k Ibrahimovicovi. Švédský forvard následně obehrál Dejana Lovrena a nacentroval do vápna, kde se balon přes zlehka tečujícího Biševace dostal až k Matuidimu, který stál příliš blízko, než aby hlaovu minul - 1:0. Inkasovaná branka Les Gones dokonale otrávila, neboť do konce prvního poločasu už chyběly doslova vteřiny; i přesto se však PSG mohlo radovat ještě podruhé, nebýt Vercoutreho, který si dobře poradil s Ibrahimovicovým pokusem. Bývalý Llorisův náhradník pokračoval ve svém skvělém výkonu i po přestávce, kdy tentokrát nohama opět zneškodnil švédského ostrostřelce, tentokrát vyslaného do akce Menézem.
Jinak byl však Ibra velmi těsně hlídán lyonskými strážci, což je činnost skutečně nelehká - a právě proto je pro Gardeho dobrou zprávou, že se to možná nejvíce dařilo agilnímu a dotěrnému Umtitimu. PSG se tak snažilo prosadit jinou cestou, a málem se jim to povedlo díky Pastoremu, jehož dělovku z ostrého úhlu musel vyrážet dalším zákrokem Vercoutre.
Na body to sice nestačilo, ale přesto byl hostující brankář jedním z jasných mužů zápasu, což dokázalo i jeho pohotové vyběhnutí a zlikvidování šance dua argentinského Pastore (nahrávající) - Lavezzi (zakončující). V závěrečné šanci však už ani Vercoutreho snaha nebyla nic platná a Lyon od druhé branky zachránila pouze nepřesná Jalletova muška.